Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Роман Поланскі: культовий режисер, який не закінчив кіношколи

Роман Поланскі: культовий режисер, який не закінчив кіношколи

Skygge, 18.08.2013 07:30, (прочит: 3318 раз, коментовано: 0 раз)

Велике мистецтво режисури.


Велике мистецтво робити вигадану дійсність реальною. Важка праця режисера полягає в тому, щоб ви повірили у все,що відбувається на екрані. І якщо ви плачете чи смієтеся під час перегляду, якщо ви закриваєте очі, боячись, чи міцно стискаєте кулаки, щоб допомогти улюбленому герою в бою, значить режисер впорався зі своєю роботою.

Робота режисера-постановника окрім складності ще й абсолютно невдячна. Скажімо, фільм може бути в ТОПах прокатних рейтингів, класикою світового кінематографу, але режисера всерівно ніхто не знатиме. Ну наприклад, мало хто питає «Ти дивився фільм Романа Поланскі «Дев'яті ворота», знятого за книгою Переса-Реверте «Клуб Дюма»?» Навпаки, всі кажуть: «Ти дивився той крутий фільм з Джонні Деппом, там, де він письменника грав?»

Так от, Мультикіно пропонує вирішити цю проблему, і раз мова зайшла про «Девяті ворота», то з Романа Поланскі й почнемо.

Отож, один з найпопулярніших режисерів сучасного кіно народився в єврейській сімї, польського походження 18 серпня 1933 року. Назвати дитинство Романа щасливим важко, адже його дитячий кругозір формували не мягкі іграшки та солодощі, а концтабори і гетто. Мабуть, саме спогади дитинства допомогли йому створити шедевр в жанрі історичної драми – стрічку «Піаніст» з Едріаном Броуді в головній ролі. Саме за цей фільм молодого актора удостоїли почесної  нагороди – премії «Оскар», а самого Поланского нагородили «Оскаром» за кращу режисуру.



В своїх мемуарах він писав: «Я рано зрозумів, що не схожий на інших: я жив у власному вигаданому світі». Вигаданий світ не дозволив Поланскому закінчити кіношколи, він пішов  з навчального закладу, так і не забравши диплом. Але відсутність відзнаки про освіту не зупинила його творчого злету. Перший повнометражний фільм режисера «Ніж у воді» став першою польською стрічкою, номінованою на «Оскар».

Дебютом Поланского в Голлівуді став культовий фільм «Дитина Розмарі», який зараз займає 9 місце в рейтингу найгостросюжетніших американських фільмів століття за версією AFI. Далі були легендарі «Девяті ворота», «Неприручений», «Піаніст», «Привид» та багато інших кіношедеврів, створених режисером.

Не будемо згадувати про численні шлюби Поланского: доля підкидала йому багато важких періодів в житті. Проте, він зумів власний досвід перенести на екран. І навіть успіх його останньої стрічки на Каннському кінофестивалі це підтверджує.



Читайте також:
Як миттєво виводити гроші в інтернет казино?
Сільвестр Сталлоне готовий передати Рембо Райану Гослінгу
"Людина-павук" Том Холланд зіграє Ромео
Джеймс Кемерон анонсував "Аватар 6" та "Аватар 7"
Бред Пітт зіграє в останньому фільмі Квентіна Тарантіно

Roman Polanski, Pianist