Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Шрек назавжди (2010)

Shrek Forever After

На дев’ятому році свого зіркового життя (перша частина цієї анімації вийшла в 2001 році) Шрек засумував… Головний злюка Румпельштільцхен, не знаходячи собі місця в ідеальному світі, де царює добро та справедливість, залишився без діла і вимушений лазити по смітниках. В самому житті доброго людоїда домашні справи день за днем зміняються святковим бурлеском друзяк, які з криками ввалюються до його помешкання. Люди сприймають Шрека як переможного героя, який зійшов зі сторінок видатної легенди в реальність для того, щоб їх розважати і приводити в захват своїм риком. Так що одна його поява – це вже шоу. Не дивлячись на блаженний спокій його зеленоокої дружини, повністю задоволеної сімейною ідилією і безперечне торжество добра в казковому світі, Шреку стає дуже незатишно. Саме тоді він і вирішує укласти договір зі злом. І тут починається…

Серед усіх фільмів, які з року в рік воскресають на екранах кінотеатрів у вигляді продовжень попередніх частин, перетворюючи їх перегляд у своєрідний довготривалий серіал, найбільш успішними можна назвати саме чотирьох «Шреків».

Якщо перші частини «Шреків» були динамічним міксом казкових сюжетів, то передивляючись «Останню главу Шрека», складається враження, що сценаристи фільму опинились в ситуації, коли популярних казок, в котрих би ще не лунав грізний рик доброго людоїда, практично не залишилось. Так що авторам необхідно було або вводити якихось нових персонажів (що достатньо ризиковано для непідготовленого глядача) або створювати варіації на сюжети попередніх частин. Другим шляхом і почимчикував режисер Майк Мітчел з DreamWorks Animation.

Створюючи успішний фільм на радість глядачів (а не успішний – в угоду продюсерам), автори «Останньої глави Шрека» не намагались додати які-небудь неочікувані штрихи ні до сюжету, ні до персонажів тільки за для того, щоб здивувати глядачів. Вони не перекроювали старі сюжети, наповнюючи історію передбачуваними і нудними мотивами перших трьох частин. Четверта пригода Шрека дивує тим, що автори все ж змогли в черговий раз вигадати нові жарти, приколи і дотепні інтерпретації знайомих казкових сюжетів. Тим не менш, в фільмі не залишився без достатньо частих штампів та банальностей, котрі, однак, не надто кидаються в очі в динаміці самого фільму.

Не дивлячись на те, що хвиля 3-D фільмів тільки накатує в наших кінотеатрах і від кожної наступної «об’ємної» новинки чекаєш якихось технологічних проривів, «Остання глава» в цьому відношенні великої цікавості не викликає. Тільки декілька моментів примушують глядача боязко хилитись в бік, щоб не натрапити на дерево під час гонитви чи не наштовхнутись на відьму, що вилітає з екрану.

Якщо нам і доведеться зустріти Шрека в нових фільмах, то це буде вже абсолютно інший персонаж або ж ще менш вдала пародія на самого себе ...Так що залишається остання можливість подивитись за приколами дотепного людоїда.

Kairos