Лисий нянька: спецзавдання (2005)

Pacifier, The

Шоун Вулф дуже крутий. Просто тому, що він - лейтенант елітного підрозділу «Морські котики». Він - сама досконалість в двох справах: вишикувати підлеглих і знешкоджувати терористів (в основному, як треба розуміти - сербських). Але і у нього трапляються невдачі. При виконанні одного із завдань вбивають професора Пламмера, якого Шоун повинен був визволити якраз з сербського полону. Визволіти-то визволив, проте не вберіг... В результаті, лейтенант одержує те саме спецзавдання, ради якого режисеру Адаму Шенкману і дали гроші на зйомку. Суть завдання проста. Простіше не буває. Вдова професора на якийсь час покидає будинок, залишаючи без нагляду п'ятеро дітей у віці від року до 16 років. Шоун повинен, по-перше, забезпечити безпеку дітей, по-друге, з'ясувати, де професор заховав секретну розробку під назвою «Примара», яка стане проривом в розвитку оборонної техніки. Шоун не сумнівається, що справиться із завданням. Але п'ятеро малолітніх бандитів вже в перший день його перебування в будинку Пламмерів ставлять перед ним завдання, які ніяким сербським терористам довіку не придумати. А вдова професора, як на гріх, затримується з поверненням.

Скажіть чесно: вам подобається «Дитсадівський поліцейський»? Тільки чесно? Якщо так - тоді навряд чи «Лисий нянька» припаде вам до душі. Ніякої новизни ви не побачите, а порівняння Дизеля з Шварцем навряд чи буде на користь першого. Інша справа - якщо ви «Дитсадівського поліцейського« не бачили. Тут можливі два варіанти. Або ви - непробиваний фанат «Форсажа» і «Трьох іксів» (і тоді навряд чи Дизель в ролі змінника підгузників вас порадує). Або ви - звичайний глядач. І тоді «Лисий нянька» має великі шанси вам сподобатися. Чому? Тому що, не дивлячись на величезну кількість штампів, фільм веселий, дотепний і пропагує ті самі сімейні цінності, від яких стошнить більшість любителів «Форсажа» і «Трьох іксів». А сімейні цінності - це завжди добре, навіть якщо вони подані в максимально спрощеному і розфасованому вигляді.

Питання - чи хороший актор Вин Дизель? - делікатно залишимо без відповіді, щоб не вступати в дискусію по фундаментальнішій темі: а чи актор він взагалі? Його місія у фільмі була гранично прямолінійною: він повинен був «відповідати». На роль Шоуна Вулфа був потрібен качок з проблисками інтелекту між очей. Обом вимогам Дизель відповідає. Ну, і звичайно, в своїй справі він - хороший професіонал, що чудово знає, як розпорядитися фактурою, яку йому подарували господь Бог і якісні стероїди. Отже з Дизелем проблем особливих немає. Він доречний в тій мірі, в якій це необхідно. Не гірше, ніж багато інших. Чи хтось хоче мене переконати, що в «Дитсадівському поліцейському» Шварц продемонстрував щось видатне в плані акторської гри? Немає - він був тією ж ходячою горою м'язів з проблиском чогось там десь там.

Говорять, Дизель не одержав хорошої підтримки з боку інших виконавців. Ось вже ні! Вся п'ятірка молодших Пламмеров зіграла «на ура». Особливо немовля (якого виконували відразу двоє немовлят). Чого ж фільму не вистачає? Все-таки - оригінальності! Так, штампи прощаєш, абсолютну передбаченість сюжету легко приймаєш як належне. Але є картини, що заштамповують, в яких загальний сірий фон освіжає пара-трійка знахідок, реабілітовуючих режисерський гонорар. У «Лисому няньці» я їх не примітив (про гусака, використовуваного як домашній пес, я і говорити не хочу - стільки оригінальних тварин в американських житлах нам вже показали, що навіть мамонт в комірці нас навряд чи здивує). Режисер просто не напружується. Йому ніколи воювати з шаблонами - йому треба скоріше скрутити знімальний процес, поки скажений гонорар Дизеля остаточно не зжер бюджет фільму. А шкода! Одна історія з диском, на якому написано «Примара», могла б стати приводом для побічної сюжетної лінії з такими надзвичайними сюжетними кульбітами, що я вас благаю! Навколо цього диска особисто я б розвернув комедію помилок, що переростає в божевільний фарс з елементами театру Іонесько. Чесне слово, іноді хочеться подзвонити до Голлівуду і спробувати влаштуватися хоч би консультантом сценариста. Зовсім за скромні гроші - за соту частину гонорару Дизеля. Шкода, телефону Голлівуду я не знаю.

Джон Сільвер