Шрек Третій (2007)

Shrek the Third

Для того, щоб зіпсувати враження від однієї з кращих анімаційних комедій за історію людства потрібно зовсім не багато - не зуміти встояти перед багатомільйонними касовими зборами і зняти «тріквел». «Шрек Третій» - це наочний приклад того, що будь-який сюжет, навіть самий незвичайний, можна довести до повного абсурду.

По сюжету, король Далекого-далекого Королівства вмирає і хоче бачити на троні чоловіка своєї позеленілої дочки - Шрека. Вже втомлений від всіляких королівських раутів, людоїд вирушає на пошуки іншого престолонаслідника - незабутнього Артура, більше відомого, як Король Артур. Тим часом Фіона з маленьким людоєдіком під серцем залишається в королівстві, яке терпить напад відьм та інших казково-злих істот під керівництвом озлобленого Прекрасного Принца. Не варто уточнювати, що все закінчилося добре: Королівство було відвойоване, злі сили помирилися з добрими, Артур перетворився з тинейджера-невдахи в справжнього короля, у Фіони і Шрека народилася трійня (між іншим, сімейство людоїдів випередили Осел і Дракон з їх п'ятьма «гібридами»), а Прекрасний Принц так і залишився ні з чим.

«Шрек Третій» втратив весь казковий шарм, за який перший «Шрек» так полюбився глядачам. Тут на перший план виходить побутове життя рядового американця з його проблемами в школі і в сім'ї, тільки зіграна казковими персонажами. Вдалих жартів украй мало, з яких насилу згадуються два-три, зате предостатньо банального, що називається «типово-американським» гумором, і навіть не стільки типово-американським, скільки просто «не смішним». Як завжди хороша анімація, але слабенький сценарій і саундтрек. Втім, люті прихільники зеленого людоїда напевно повинні сходити на фільм, щоб знати про те, як просувається його життя, а інші любителі кіно - щоб знати, де знаходиться та межа, яку не варто переходити при випуску «багатосерійних» фільмів.

Іва