Скарб Нації (2004)

National Treasure

У Ніколаса Кейджа - нелегка доля. Йому постійно доводиться грати головних героїв. А іноді - відразу двох (пригадайте "Адаптацію"). Якщо думаєте, що це щаслива доля - спробуйте. Принаймні, дивлячись на Кейджа, цього не скажеш. Особливого кайфу від виконання чергової головної ролі він зобразити не зміг. Не інакше, прагнув не видати переповнюючих його відчуттів.

Звуть його героя Бенджамин Франклін Гейтс. Він - історик і представник сім'ї з довгим і нав'язливим родоводом. Багато її поколінь схиблені на пошуках легендарного скарбу, укритого тими самими батьками-засновниками, до яких належав Бен Франклін. Якось один з батьків видав прапрапрапрапрапрадіду (можу, втім, помилятися в ступені спорідненості) Бена Гейтса шматочок таємниці, розгадка якої дає доступ до скарбу. З тих пір сім'я Гейтсов і «звихнулась» на пошуках цього грандіозного кладу - який, щоб ви розуміли, родом з давнього Єгипту, потім був приватизований лицарями-тамплієрами, від них дістався в спадок масонам. Ну, а де масони - там батьки-засновники США. Бен - типовий представник сімейної справи. Тобто стовідсотковий маніяк. І навіть - маніяк в квадраті, оскільки володіє фантастичними пізнаннями в американській історії. Серйозних людей привернути до себе в союзники він, природно, не міг. Проте знайшов одного багатого суб'єкта на ім'я Йен, що повірив в розповідь про тамплієрів і масонів. На гроші Йена була споряджена експедиція кудись до Арктики, де по наколці Гейтса компанія знайшла стародавній корабель на ім'я «Шарлота». А там - ключ до розгадки вікової таємниці.

Скажемо відразу, щоб не заглиблюватися в нетрі якогось там аналізу: «Скарб» - фільм тупуватий. Історія придумана так, що важко залишатися серйозним, стежачи, як під неї намагаються підвести логіку. При першій спробі серйозно проаналізувати причини вчинків персонажів історія розсипається в пух і прах, і стає відразу видно, наскільки все притягає за вуха. Тут потрібно просто довіритися тим фахівцям, які це придумали і зняли, і покірно ковзати по руслу історії. І не дай вам бог зачепитися за береги, спробувати щось прикинути, про щось пригадати, щось з чимось порівняти! Толку від цього, повірте, ніякого не буде, а задоволення може бути зіпсовано.

Тим часом, задоволення «Скарб нації» доставити здатний - і ще яке! Узята окремо, екшн-складова спрацьована вельми міцно. Режисеру вдається енергійно перекидати глядача від одного кульмінаційного моменту до іншого. Моменти ці не дуже-то оригінальні, більш того - практично всі вторинні, але розставлені і зняті грамотною рукою професіонала. Напевно, цього виявилось б замало для того, щоб захопити більш менш досвідченого глядача, але тут є рятівний гумор. Він приходить на допомогу режисеру в ті моменти, коли обов'язково треба справити враження на аудиторію. Хвала небесам, сюжет забезпечений іронізуючим резонером Райлі Пулом, недотепою-компаньйоном Бена Гейтса. Цей хлопець будь-якої хвилини готовий вивергнути з себе фонтан сарказму, і Тертелтауб використовує це безсоромно і дуже ефективно. Втім, жартують і всі інші - кожен на свій лад. Навіть Ніколас Кейдж. Відсоток смішного у результаті досягає вражаючих пропорцій. Поневолі починаєш вірити у те, що дивишся пародію на авантюрно-пригодницький жанр.

І, якщо це дійсно так, то пародія вдалася! Напередодні прем'єри фільму багато говорилось про те, що це - новий «Індіана Джонс». Вийшов «Індіана Джонс» навиворіт. Якими були наміри творців, можна тільки здогадуватися. Судячи з гордовитої кінцівки - навряд чи вони хотіли зняти веселу дурь. Швидше за все, мітили на лаври Спілберга. Вийшов фільм, який ні з яким Спілбергом і рядом не стояв, проте цілком придатний для перегляду, причому може сподобатися і вимогливим снобам, і дванадцятирічним діткам. Врешті-решт - яка різниця, чого насправді хотіли Джон Тертелтауб з товаришами? Головне - те, що ми від них у результаті одержали!

Джон Сільвер