Місяць (2009)

Moon

Недалеке майбутнє. Місяць. Газовидобувна шахта компанії “Lunar Industries”, лідера з поставок енергоресурсів на Землі. Екіпаж: одна людина. Контракт: три роки… Перша і поки що єдина повнометражна картина британського режисера Дункана Джонса «Місяць» в широкий прокат нажаль не потрапила.

Одна з причин – кіно апріорі розраховане на досить вузьке коло глядачів. «Місяць» – вміру інтелектуальна і глибоко психологічна картина. В ній ви не побачите практично нічого з того, до чого нас вже багато років систематично привчають типові американські фільми. Ви не побачите характерного для більшості сучасних блокбастерів набору видовищних спецефектів, не побачите жодного екшену, не зустрінете гумору і не полюбуєтесь відомими актрисами модельної зовнішності. Натомість, вас швидше за все зацікавить нетривіальний і поки не надто обкатаний сюжет, та безперечно зворушить фінал стрічки. Ви почуєте прекрасну музику композитора Клінта Манселла, можливо навіть зумієте вловити уривки з Моцарта. І головне, ви зможете просто задуматись над цим фільмом.

Сценарій картини не балує глядача викрутасами. Той, хто наперед більш-менш ознайомлений з сюжетом, нічого особливо неочікуваного для себе не побачить. На протязі всього фільма події розгортаються практично прямолінійно, кількість абсолютно непередбачуваних моментів мінімальна. Сценаристи зовсім не намагаються приховати щось від глядача чи ввести його в оману, всі складові елементи сюжету поступово відкриваються як на долоні, доступно і зрозуміло. Сюжет добре продуманий, непояснених деталей в фільмі дуже мало. Та це не детективна історія, в якій варто лиш знати розв’язку та зрозуміти логіку перебігу подій. Це кіно про людські цінності. Це кіно про те, що може підтримувати та живити людину на протязі довгих років цілковитої самотності і про те, як руйнуються ці ідеали.

Якщо говорити про постановку «Місяця» в загальному, то це дуже спокійне і дуже сумне кіно. В картині задіяно всього кілька акторів, переважна більшість подій відбуваються в межах місячної бази, на всі півтори години тривалості стрічки припадає буквально кілька сцен на поверхні Місяця та кілька космічних пейзажів. Жорстокості й насилля в фільмі немає, свій заслужений прокатний рейтинг «R» він очевидно отримав лише за кілька досить неприємних і дуже реалістично поставлених сцен. Сем Рокуелл та Робін Чок (який зіграв двійника головного героя) виконали свої ролі на відмінно. Кіно дуже атмосферне. Воно може мимоволі врізатися в свідомість, і враження від перегляду можуть не покидати глядача ще довго після фінальних титрів. Крім того, картина насправді змістовна. Вона аж ніяк не належить до тих фільмів, які можна переказати в кілька речень.

Переконаний, що «Місяць» мав би сподобатись цінителям артхаузу та любителям відносно інтелектуального кіно. Стрічка не орієнтована на широкий загал. Можливо, вона і не несе в собі жодних надзвичайно глибоких філософських ідей, та якщо ви відчуваєте, що вам подобаються трішки складніші фільми ніж ті, що на сьогоднішій день масово заполонили екрани, то це кіно для вас. Це просто зворушлива історія, яка не залишить байдужим жодного, хто захоче пустити її до себе всередину. Пиво і чіпси краще залишити при вході в кінозал. І ні в якому разі не шукайте в фільмі розваги, шукайте морально-психологічну складову.

PDima