Випадковий чоловік (2008)

Accidental Husband, The

Романтична комедія з примітивним сюжетом про Емму Ллойд (Ума Турман) – успішну жінку-психолога, яка є ведучою популярної в Нью-Йорку радіопередачі. Програма присвячена тим, хто в пошуку своєї половинки. Емма вчить невідомих їй радіослухачів, як правильно будувати стосунки, знаходити потрібну людину і не витрачати час на всілякі дрібниці. Коротше кажучи, придумала собі теорію вічного кохання та щасливої сім’ї. Можливо, що все було б добре, та одного разу Емма, сама того не знаючи, зруйнувала майбутній шлюб Софі та Патрика (Дін морган). Софі – пересічна американська жінка, слухаючи порад психолога вирішила покинути свого нареченого-пожежника Патрика.

Патрик Саліван починає ненавидіти Емму, зламує її базу даних в інтернеті і віртуально з нею одружується, що приносить пані Ллойд купу незручностей, адже незабаром її весілля з занудою Річардом (Колін Ферт). Жінка навіть не здогадується, що її хочуть банально провчити, закохується в пожежника Салівана (а він до неї теж не байдужий) і тепер має робити вибір свого життя: занудний тюхтій, але з грошима і впевненістю чи пожежник-романтик з хорошим почуттям гумору. Далі розвиток подій легко передбачити. Емма на якийсь час кидає свого зануду, живе з Патриком, проте ненароком знаходить докази того, що він хотів їй насолити. Вона ображається, пускає сльозу і вертається до зануди, клянучи себе в своїй нерозсудливості. Патрик страждає, не знаходить собі місця, навіть телефонує в прямий ефір на радіо, аби освідчитись їй в коханні, проте все марно, пані Ллойд була невблаганна. І ось приходить день весілля. Нагло обманюючи себе, глядач передбачає, що Саліван-пожежник прибіжить на церемонію одруження і закричить «протестую!» (чи як там кричати треба), потім при всіх освідчиться в коханні Еммі, вона знову ж таки пустить сльозу, гляне невинними очима на Річарда-мудака і втече з церкви. Проте не все так просто! Сюжет не такий передбачуваний, як здається! Насправді, Емма перед церемонією говорить з Річардом, той поступає як справжній чоловік, каже їй, що не тримає її, вона підпалює серветку, імітує пожежу і на допомогу приїжджає Саліван!

Все так романтично, цьомки-бомки, і тут останні кадри: Емма веде програму на радіо, в студію до неї заходить Патрик, вона махає йому руцьою, така вся щаслива і з дитиною. Отак все і закінчується.

Хто може дивитись таке кіно? Той, хто йде дивитись фільм, аби згаяти час чи поспати. Таке кіно варто глянути і зразу ж забути. Хоча, на прикладі Емми Ллойд можна зрозуміти, що не варто бути надто зарозумілою і намагатись вивчити почуття людини, при цьому саму себе добре не знаючи. Але кому той приклад потрібен, якщо сюжет простий як двері, якщо можна передбачити кожне слово героя? Нас годують неякісним голлівудським лайном.

Юстина Дусан