Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Нова Людина-павук (2012)

Amazing Spider-Man, The

.

У новому фільмі про супергероя з червоним носком на голові нас чекає інший акторський склад, Ящір в якості головного лиходія, а також інший погляд на надздібності фотографа-аутсайдера (Ендрю Гарфілд, згадуємо «Соціальну мережу» і «Воображаріум доктора Парнаса»).

У Голлівуду коротка пам'ять - і, схоже, як у собак, рік там йде за сім. Не минуло й п'яти років, як Сем Реймі зняв з голови бейсболку «Я люблю NY», а Тобі Магвайр викинув костюм із спандекса, і ось режисер Марк Вебб500 днів літа») та британський актор Ендрю Гарфілд вже відмотують годинник назад і розповідають історію Людини-павука заново.

Так-так, марвеловський хіт знову починає нове життя! Ми знову дізнаємося, як Пітер Паркер (Ендрю Гарфілд) втратив батьків і здобув маску. Але його перетворення в пригаючого по хмарочосах месника тут вміщено в жорсткі рамки підліткової ромкоми - за участю однокласника Паркера і його нової подружки Гвен Стейсі (Емма Стоун), дочки шефа міської поліції (Деніс Лірі). Гарфілд при цьому безумовно спортивніший і симпатичніший за Магвайра, і він особливо виділяється, коли опиняється в одному кадрі зі співвітчизником - Рісом Івансом, який грає тут спочатку наставника павучка, доктора Курта Коннорса, а потім і його ворога, Ящіра. Веббу і його сценаристам вдається досить спритний трюк - вони знімають літній блокбастер, який позбавлений порожньої претензійності.

«Новий Людина-павук» - кіно невагоме, одночасно таємне і масштабне, і від відвисання в шкільних коридорах до зависання на стінах висоток переходить з вражаючою легкістю. Вебб не намагається радикально перепридумати сам формат багатомільйонного кіно-коміксу. Замість цього він не без задоволення перескакує від одного жанрового мотиву до іншого: мелодрама, екшен, фантастика, хоррор, комедія (майже по одному на кожну павукову лапу!). При цьому уникаючи тупиків і синців. Екшен він взагалі знімає різко, обривисто, з захопленням юного паркурщика. Найкраще «Нова Людина-павук» працює як комедія - все ж найбільш вдалі жарти дістаються Гарфілду.

«Людина-павук» Сема Реймі була мутантною версією Капітана Америки з його горезвісним почуттям обов'язку і готовим до спалахів фотокамер чубчиком. Пітер Паркер Вебба і Гарфілда не хоче бути вигнанцем і ставити павутину на службу державного прапору. Йому б навчитися стрибати краще, надерти зад однокласникам, захомутати блондинку та зберегти рідних і близьких. Простіше кажучи, «Нова Людина-павук» вперше, здається, в історії кінокоміксів говорить про те, що надздібності - це не те, чого треба боятися. Насамперед, це дуже, дуже круто.

Павло Рябков