Моя жахлива няня (2005)

Nanny McPhee

Ніколь Кідман, Шарліз Терон... логічний ряд «понівечених красунь» цього року продовжує Ема Томпосон з своєю новою роботою «Няня МакФі». Втім головною роллю її участь в синематографічному процесі не обмежилася - вона виступила і автором сценарію, адаптувавши казку Крістіанни Бренд «Няня Матільда». Попрацювала вона не погано, за винятком однієї деталі, але про це пізніше.

Отже, няня МакФі потрапляє в приміський англійський будинок, де править анархія семи маленьких монстрів, покинутих без любові і уваги батька-вдівця-директора-похоронного-бюро. Сувора, але справедлива (аналогія з Мері Поппінс простежується дуже чітко), вкрай лаконічна няня не без допомоги магії перетворює неконтрольованих монстрів на тихих, добрих і вихованих дітей, які знають такі слова, як «спасибі» і «будь ласка», вчасно лягають спати і роблять те, що їм велять. Але на батька звалюється ще одна проблема - він в що б не стало повинен одружується до кінця місяця, інакше зла тіточка позбавить сім'ю утримання... Сюжет ніби простий, витриманий в кращих традиціях світової казкової літератури про вічне протистояння дітей, мачух і нянь... А ось фільм вийшов достатньо цікавий, (не дивлячись на традиційні війну тістечками і підкидання різноманітних гадів в «предмети побутового вжитку»), дуже яскравий, барвистий і справді якийсь казковий... Думаю, діти залишаться задоволені (принаймні достатньо активний хлопчик, що сидів поряд зі мною в кінотеатрі, втихомирився вже після перших 15 хвилин).

Радують і хороші актори. Як давно визнані (Колін Ферт, Ема Томпсон .) так і молоде покоління - Томас Сангстер («Реальна любов»). Хоча що до Еми Томпсон і її героїні, вона, на мій погляд, вийшла якась вже занадто лаконічна, а крупні плани багатозначних поглядів вже настільки часті, що перестають нести смислове навантаження. Незрозумілою для мене залишається ще одна деталь, про яку вже згадувалося... Після кожного засвоєного дітьми уроку, няня МакФі поступово перетворюється з «страшної зовні, доброї всередині» в красуню-чарівницю. Але чому це відбувається, чи висить над нею якесь закляття або це просто так, знічев'я - не зрозуміло. Цю лінію явно не докрутили...

В цілому ж фільм - якісна сімейна мело-комедія з яскравими картинками і чарівними перетвореннями для дітей, хорошими акторами і місцями двозначними жартами - для дорослих. Раджу затриматися ще і на титри. Дуже мила, витримана в англійському стилі анімація підтримує загальний настрій.

P.S. Продовжує вражати креатівность наших перекладачів, що перетворили сухе «Няня МакФі», в гідну відповідь Анастасії Заворотнюк.

Іва