Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Кіану Рівз

Keanu Reeves

Він дуже не любить говорити про себе, уникає світські вечірки, прагне не потрапляти у фотооб'єктиви і, взагалі, веде відокремлений спосіб життя. Через нестачу інформації таблоїди поширюють про нього найнеймовірніші чутки: що він постійно влаштовує оргії з партнерками по фільмах, що він неправильної орієнтації і «одружений» на кіномагнаті Давиді Джеффене і навіть що він... Антихрист. У нього навіть немає постійного житла. Він або знімає кімнату в готелі, або живе у своїх друзів. Під час зйомок фільму «Матриця: Перезавантаження» він відмовився від частини гонорару заради того, щоб велика частина бюджету картини пішла на спецефекти. Так хто ж він, цей замкнутий красень-брюнет, що завоював любов мільйонів глядачок по всьому світу? Звичайно ж, це Кіану Рівз.

Народився Кіану в 02.09.1964 в Бейруті в сім'ї матері-англійки і батька - наполовину гавайця, наполовину китайця. До речі, і в імені майбутнього актора з'єдналися культури і цивілізації: слово «киану» прийшло з Полінезії і означає «гірський вітер», а «Рівз» - просто стародавнє індійське ім'я.
Після довгих переїздів по Австралії і Америці сімейство Рівз осіло в Канаді, де хлопець успішно закінчив вищу школу за фахом «драматичне мистецтво». Там же, в країні кленового листя, Кіану дебютував на екрані. На початку 80-х він досить активно знімався в невеликих і не дуже відомих телесеріалах місцевого виробництва. А потім, після недовгої роботи в Hedgerow Theatre в Пенсільванії, прийшла пора пробуватися і в американському кіно.
У країні «рівних можливостей» йому принесли славу молодіжна картина «Неймовірні пригоди Біла і Теда» («Bill and Ted's Excellent Adventure») і її продовження «Уявна подорож Біла і Теда» («Bill and Ted's Bogus Journey»), Тінейджери були в захопленні, а Рівза помітили серйозні продюсери.
Проте, ще в 1986 Рівз знявся в малобюджетній стрічці фахівця з підліткових проблем Тіма Хантера «На березі ріки» («River's Edge»). Психологічна драма про хлопця, який убив знайому дівчину, а потім привів друзів дивитися на труп, залишений ним біля річки, була заснована на реальній історії і стала достатньо відомою в кругах любителів незалежного кіно. А Рівз, зігравши в цій картині одну з головних ролей, надовго закріпив за собою амплуа актора, що віддає перевагу проблемним соціальним фільмам.
У 1990 на зйомках фільму Лоуренса Каздана «Люблю тебе до смерті» Кіану познайомився з Рівером Феніксом. «Ми вмить сподобалися один одному, - згадував пізніше за Рівз, - стали багато спілкуватися. А потім, під час зйомок, одночасно прочитали сценарій картини «Мій особистий штат Айдахо». Пізніше ми разом їхали до Голлівуду на автомобілі і обговорювали прочитане. Саме тоді ми домовилися, що зніматимемося в цій картині разом...»Рівер і Кіану стали друзями, а численні настирливі таблоїди розтрубили про те, що між молодими акторами є щось більше, ніж просто дружба. «Я читав ці жахливі газети, - з огидою говорив Рівз. - Це було огидно. З жадання наживи люди готові були писати все що завгодно... Але у той час ми не звертали уваги на те, що зараз прийнято називати іміджем...!»
Картина «Мій особистий штат Айдахо» стала, що називається, переломним етапом в творчій кар'єрі актора - одного разу він прокинувся знаменитим. До того ж одночасно з нею вийшов і ще один фільм з його участю - естетський екшн любительки змішувати жанри Кетрін Бігелоу «На гребені хвилі» («Point Break»), І пропозиції посипалися одна за іншою, але актор, вирішивши не квапити долю, старанно вибирав ролі.
До речі, говорять, що великий італієць Бернардо Бертолуччі запропонував Рівзу головну роль в своєму амбітному проекті «Маленький Будда» («Little Buddha») саме після того, як побачив його роботу в «Моєму особистому штаті Айдахо». «Ми розмовляли з Бернардо в Нью-Йорку, - згадував актор, - і він довго і дуже цікаво розповідав мені про Сіддхартхе, про своє бачення буддизму... Бертолуччі - геніальний розповідач. Але він хотів узяти на головну роль індійського актора, і ми розлучилися. Я виїхав на зйомки до Італії, але про проект Бертолуччі забути не міг, навіть узяв з собою екземпляр сценарію. У Римі ми знову зустрілися з Бернардо, і тоді він запропонував мені зіграти в його картині. Природно, я з радістю погодився!»
Треба відзначити, що робота над картиною йшла складно. Під чуйним керівництвом Бертолуччі Рівз прагнув якомога глибше зануритися в контекст, в якому йому належало існувати на екрані. У одному з інтерв'ю актор розповідав: «Одного разу я пішов в храм, усамітнився там на довгий час, харчувався тільки водою і фруктами. Я хотів пройти цей шлях пізнання істини... Я дуже хотів вжитися в образ, утілити його на екрані чесно і гідно. Думаю, що в кожному з нас, в наших душах, живе такий маленький Будда, До певного часу він спить, і нам просто потрібно його розбудити...» Фільм був сприйнятий неоднозначно. Під час роботи в Індії його навіть довелося перейменувати в «Маленького ламу», але і це не врятувало від нападок з боку деяких релігійних груп буддистів. Втім, Рівз дотепер гордиться власною роботою в цій картині. І зі всіх режисерів, з якими йому довелося працювати, завжди виділяє двох майстрів, що змінили його життя, - Гаса Ван Сента і Бернардо Бертолуччі: «Вони обидва поети, вони приголомшливо чуттєві. Але у них є і безліч відмінностей. Бертолуччі- це голос, тоді як Ван Сент - тиша. Вони по-різному працюють з акторами, але обидва добиваються приголомшливих результатів...»
А потім настала черга масового кіно. Кіану Рівз почав зніматися в суцільно якісних і касових фільмах. Одним з них став блискучий тріллер «Швидкість» («Speed») Яна де Бонта, в якому Рівз працював разом з Сандрою Баллок. Іншим - знаменитий кіберпанк-бойовик «Матриця» («Matrix») братів Вачовські. Цю картину відразу ж назвали культовою.
Під час зйомок двох продовжень, перше з яких – «Матриця: Перезавантаження» 22 травня з'явиться в широкому прокаті в нашій країні, Кіану Рівз шокував голлівудську братію, відмовившись від своєї частки в прийдешніх зборів фільмів. А це не мало не багато - $35 млн. Він мотивував свій екстравагантний вчинок тим, що необхідно підвищити гонорари майстрів по спецефектах, які теж трудяться над майбутніми касовими хітами, і успіх проекту - це багато в чому і їх заслуга. От так.