Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Джерард Батлер

Gerard Butler

Джерард Батлер — шотландський кіноактор, найбільш відомий за працями у фільмах «Привид Опери», «300 спартанців», «Рок-н-рольщик» і в серіалі «Аттіла». Народився в Глазго, Шотландія.

Джерард — молодший з трьох дітей в сім'ї. Його батьки, Маргарет і Едвард Батлер, через 6 місяців після народження Джері переїхали до Канади, де в Монреалі прагнули створити власний бізнес. Проте справи не склалися і їх дороги розійшлися в різні сторони. Мати, забравши дітей з собою, повернулася в своє рідне місто — Пейслі в Шотландії, де незабаром повторно вийшла заміж. Тут в Пейслі і виховувався майбутній актор разом зі своїми братом і сестрою в строгих католицьких традиціях. Контактів з батьком хлопчик не підтримував — лише бачив його в 4 роки і наступного разу аж в 16, після чого стосунки з батьком покращалися.

Джерард зростав неподалік з місцевим кінотеатром, куди часто ходив з матір'ю. Театральне мистецтво йому ще тоді припало до смаку, і в школі він хоч і був кращим учнем, але не відмовлявся брати участь в різних любительських постановках, а згодом навіть виступав на сцені шотландського молодіжного театру і зіграв Олівера в Королівському театрі в Глазго. Після закінчення школи Джерард поступив на юридичний факультет університету в Глазго, де завдяки своїй харизмі, сильним особистим і соціальним навикам став президентом університетського юридичного співтовариства. Здобувши освіту, Батлер не довго пропрацював адвокатом — в Канаді вмирав від раку його батько, тому Джерард поїхав проводити його в останню путь, після чого повернувся на батьківщину.

Через декілька років Батлер закинув юридичну кар'єру і переїхав до Лондона, де почав виступати як театральний актор. Незабаром він був запрошений на одну з головних ролей в знаменитому спектаклі «На Голці» (Trainspotting), прихильником якого він був раніше.

Батлер — володар медалі за хоробрість, отриманої за порятунок потопаючого хлопчика.