Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Вайнона Райдер

Winona Ryder

Вайнона Райдер (Winona Ryder) народилася 29 жовтня 1971 року, американська актриса. Справжнє ім'я — Вайнона Лора Горовіц.

Батьки Вайнони Райдер, видавничі працівники лівацької орієнтації і колишні хіппі, назвали Вайнону на честь міста, в якому вона народилася в штаті Міннесота. Те, що Тімоті Лірі (знаменитий апологет і користувач ЛСД ) був хрещеним батьком, а в друзях батьків значився знаменитий поет-бітник Ален Гінзберг, говорить само за себе.

Вайнона Райдер виросла в комуні хіппі на колишньому ранчо, де не було електрики і панували вольні вдачі. Ще в десятирічному віці за наполяганням батьків дивилася не «Чарівника з країни Оз», а фільми Джона Кассаветіса. З тих пір її улюблена актриса — Джіна Роулендс (знялася з нею в 1991 році в стрічці Джима Джармуша «Ніч на Землі»). Вайнона Райдер відвідувала акторські курси при American Conservatory Theatre.

Вайнона Райдер в тринадцять років невдало пробувалася на роль у фільмі «Квітка в пустелі», але проте режисер Девід Зелцер відмітив Вайнону і запропонував роль в наступній картині «Лукас» (1986). Псевдонім «Райдер» виник лише тому, що в той момент в кімнаті прокручувалася пластинка Мітча Райдера — улюбленого рок-співака її батька. Але лише після виходу фільму «Бітлджус» (1988) імідж сумної, хіппово- ірраціональної і не за віком інтелектуальної дівчинки карбовано залишив слід в пам'яті глядачів та режисерів.З тих пір Вайнона Райдер — одна з найбажаніших актрис. У стрічці «Верес» «Клан Хезерс» вона грає старшокласницю — «стильна», ламана і рафінована істота з моноклем в оці, яка веде сюрреалістичний щоденник і відстоює свою незалежність від подружок. У картині «Великі вогненні кулі» Вайнона Райдер виконала скандальну роль тринадцятирічної нареченої Джері Лі Люіса, а у фільмі «Русалки» (1990) знялася з Шер, жіночим втіленням «анфан террібль» американської культури.

У 1992 році режисер Майкл Ептід передав Вайноні Райдер сценарій телевізійної стрічки «Дракула», який вона, у свою чергу, відправила Френсису Форду Копполе. Внаслідок чого з'явилася картина «Дракула Брема Стокера», в якій Вайнона Райдер зіграла одну з кращих своїх ролей. Вона — одна з головних представниць так званого «покоління Х» (тих, кому зараз від двадцяти до тридцяти), проблеми, страхи і надії якого актриса з блиском втілює в свого роду поколінницькому кіноманіфесті «Реальність кусається» (1994). А її характер в житті добре видно в історії, яка недавно сталася в містечку Паталума, де Вайнона Райдер жила в дитинстві. Якийсь маніяк викрав маленьку дівчинку — і Вайнона Райдер відразу ж примчалася з Лос-Анджелеса, всіляко сприяла пошукам і навіть запропонувала викуп в 200 тисяч доларів.