• Рецензії

• читати коментарі
  • новини по темі
  • лінки

Дон Чідл

Don Cheadle

Дон Чідл народився 29 листопада 1964 року в Канзас-Сіті, Міссурі, США, але виріс проте в Денвері, Колорадо, де його батько працював дитячим психологом. Коли прийшов час вибирати собі коледж, Дон ніяк не міг вирішити, чи йти йому на відділення драми або все-таки - на класичний джазовий вокал. Чідл більш схилявся у бік театру. Подальші події показали правильність цього рішення. Практично відразу ж після закінчення навчання, не припиняючи працювати на сцені, він почав зніматися в кіно і навіть заробив схвальний кивок критики за роль в гангстерському фільмі "Кольори" (Colors).

У 1995 році Чідл відмітився у фільмі "Диявол в блакитному платті" (Devil in а blue dress). Не дивлячись на те, що роль йому дісталася маленька, Чідл влаштував настільки незабутню виставу, що одержав різні нагороди від кінокритиків. На ділі, він одержав стільки всього, що було дивно, як це він не заробив ще і Оскара. З тих пір Чідл рівно і добре працював на других ролях в таких фільмах, як "Поза увагою", "Ночі в стилі бугі", "Вулкан". Зараз Дон Чідл вважається одним з найобдарованіших характерних акторів в Голлівуді. Він одержував "Золотий Глобус" за кращі ролі другого плану в серіалах, міні-серіалах і ТБ-фільмах.

Актор був номінований на "Оскар" в 2005 році за виконання головної ролі у фільмі "Готель Руанда". Актор так само кілька разів номінувався на премію "Емі", зокрема за участь в серіалах "Швидка Допомога" і "По той бік сонця". Чідл є також сценаристом, талановитим музикантом - він чудово володіє саксофоном, пише музику і співає. Одружений на актрисі Бриджіт Колтер (Bridgit Coulter). Має сестру Синді. Обожнює свій автомобіль Тойоту Пріус. Є активістом руху проти геноциду в Судані.