Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Том Савіні

Tom Savini

Том Савіні народився 3 листопада 1946 р. в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, США. Ще з дитинства він захопився експериментами з гримом, опинившись під впливом фільму Лона Чейні «Людина з тисячма обличчями» (1957). Тоді як хлопчиська грали у футбол, маленький Том міг годинами просиджувати перед дзеркалом, наносячи на обличчя грим.

У 1969-70 рр. Том служив у В'єтнамі як військовий фотограф. Через порушення статуту був висланий в тил, що врятувало йому життя.

Коли Том Савіні потрапив в кінобізнес його філософією став вислів «Чим більше ти робиш, тим більше тобі доводиться робити». Він почав свою кар'єру як спеціального гримера у фільмі Боба Кларка «Смертельний сон» (1972). І вже в наступній картині Кларка «Божевільний» (1974) він був головним гримером. Потім він впродовж 6 років працював як фотограф вдень, а увечері складав репертуар для провінційного театру в Північній Кароліні, періодично виступаючи там як актор, ну і, само собою зрозуміло, був там гримером.

Пізніше став хорошим другом Джорджа Ромеро. Робив спецефекти для його фільмів «Мартін» (1977), «Світанок мерців» (1985), «Земля мертвих» (2005) і грав в них ролі камео.

Том Савіні дуже педантично ставиться до реалістичності своїх спецефектів і гриму. За особливі досягнення в цій області він був удостоєний винагороди «Сатурн» Академії фантастичних фільмів, фентазі і фільмів жахів США (грим у фільмі «Світанок мерців» (1985).

Також він виступив як режисер, знявши в 1990 році рімейк «Ночі живих мерців» і 3 епізоди «Казок темної сторони». Звичайно, мало хто знає фахівців з гриму і спецефектів в обличчя, але Тома Савіні знають, мабуть, дуже багато людей. Головним чином завдяки його колоритній ролі Секс-Машини у фільмі Роберта Родрігеса «Від заходу до світанку».

Також його можна було недавно спостерігати у фільмі того ж Родрігеса «Планета страху», де Том зіграв незграбного поліцейського. За весь фільм він убив старого з крапельницею і підстрілив свого шефа – шерифа. У кадрі його розтерзали на частини зомбі і можна передбачити, що цей спецефект Савіні поставив особисто.